Apa itu Serum?

“Apa itu serum?”

Serum merupakan salah satu skincare produk yang khusus untuk memperbaiki masalah-masalah kulit seperti jerawat, parut, jeragat, kulit kusam dan ada juga direka khas untuk anti-aging dan untuk mengekalkan kesihatan kulit wajah. Bergantung kepada bahan yang terkandung dalam serum tersebut. Sebab itu lah korang kena semak dahulu ingredients yang terdapat dalam sesuatu produk sama ada sesuai atau tidak untuk memperbaiki masalah kulit yang korang hadapi.

 

“Macam mana nak tahu serum mana yang sesuai dengan kulit saya?”

  1. Kenalpasti dulu masalah kulit yang dihadapi.
  2. Buat research mengenai bahan apa yang sesuai untuk membaiki masalah-masalah kulit korang.
  3. List kan serum apa yang mengandungi bahan-bahan yang korang nak.
  4. Baca review dan testimoni produk tersebut.

 

“Saya takde masalah kulit. Perlu ke pakai serum?”

Tak perlu tapi terpulang kepada korang nak pakai untuk apa. Kalau korang jenis yang takde masalah kulit tapi nak kulit nampak moist and glowing atau nak melambatkan proses penuaan (kedut, jeragat), boleh try serum yang memang focus untuk masalah-masalah ni. Contohnya seperti MEERACLE Serum 😉

 

“Bila kena pakai Serum?”

Serum ni kebiasaannya dipakai selepas toner.

Siang

Malam

1.       Cleanser

2.       Toner

3.       Serum

4.       Moisturizer

5.       Sunscreen

1.       Cleanser

2.       Scrub

3.       Toner

4.       Facial Mask

5.       Serum

6.       Moisturizer

 

Kesimpulannya, serum ni tak wajib tapi kalau korang ada masalah kulit dan nak baiki masalah tu, serum is the best answer! Tapi make sure serum itu ada bahan yang mampu memperbaiki masalah kulit korang tau. Ingat, rajin buat research sebelum membeli 😉

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×